Hulluuden historiaa kirjaamassa: Pelasta lapset ja perheet

Kansanedustaja Juha Mäenpään ja toimittaja-kirjailija Maria Asunnan kolmas lastensuojeluilta pidettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa maanantaina 27.2.2023. Maria Asunta on nyt tehnyt hienon videon lastensuojelusta. Se on katsottavissa tästä linkistä.

Illan aikana keskusteltiin lasten suojelemisen nimissä tapahtuvasta lakeja ja ihmisoikeuksia loukkaavasta toiminnasta, oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin puuttumisesta, sairaiden lasten oikeuksien toteutumattomuudesta ja isovanhempien oikeuksista. Illan aikana tehtiin parannusehdotuksia järjestelmään, jonka pitäisi tuottaa hyvinvointia.

Huostaanotolla lisätään kuitenkin tutkimusten mukaan lasten mielenterveysongelmia, tuhotaan koulupolkuja ja ajetaan lapsia itsemurhiin. Sijaishuollossa olevat lapset kertovat huonosta kohtelusta, pakkolääkitsemisestä ja väkivallasta. Lapset pakenevat sijaishuoltopaikoistaan ja altistuvat väkivallalle ja päihteille.

Vanhempien leimaaminen peruskehnoiksi, päihde-, mielenterveysongelmista kärsiväksi väkivaltaiseksi joukoksi on ollut miljardibisneksen luomisessa markkinointivaltti. En ole havainnut, että viranomaiset olisivat vuosituhannen edetessä osoittaneet minkäänlaista arvostusta vanhempia kohtaan, jotka huolehtivat jälkikasvustaan. Viranomaiset ovat sen sijaan osoittaneet arvostavansa niitä tahoja, joille rahallista korvausta vastaan on lapsi siirretty. Voimakas panostus perhehoitajiin osoittaa, että Suomen hallitus uskoo better family-paremman perheen ideologiaan – Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisesti.

Perheisiin puuttumisella ja vanhemmuuden alasajolla on ollut pahoja seurauksia. Lapsiperheiden asiat on saatu sekaisin niin kouluissa, terveydenhuollossa kuin lastensuojelussa.

Vuosikymmenten aikana kertynyt ihmisoikeusvaje on syvä ja oikeusturvaongelmien lista on pitkä. Koska kyse on järjestelmän ongelmista, myös sosiaalialan toimijat haluavat muutosta. Sosiaalityöntekijä Tuula kertoi illan aikana mm. vakavista ongelmista liittyen sosiaalityöntekijöiden juridiseen koulutukseen ja työnohjaukseen. Varatuomari Selina Holmas-Rasilalla oli havaintoja hallinto-oikeusmenettelystä, joka hallinnon jatkeena ei kykene suojelemaan lasta eikä perhettä. Isoäiti Sari kertoi yli kaiken ymmärryksen menevästä lapsiperheen tuhoamisesta.

  • Mistä syystä lastensuojelun toimijat alkoivat vuosituhannen vaihteessa voimakkaasti vastustaa lakeja ja ihmisoikeussopimusten velvoitteita perhe-elämän suojaamiseksi? Ketkä ajoivat asiaa?
  • Mistä kumpuaa se hulluus, joka tunkeutuu lapsen ja vanhempien väliin, mitätöi vanhemmat ja syyllistää nämä jopa lapsen sairaudesta?
  • Mistä kumpuaa se hulluus, joka useimmiten tuhoaa lapsen ja koko perhekunnan?

Lapsen edun nimissä.

Näistä asioista puhutaan Tampereella 24.3. Kadotetut lapset – hulluuden historiaa kirjaamassa kirjani julkaisutilaisuudessa ja lastensuojeluillassa. Yritetään yhdessä löytää tie pois hulluudesta. Mukana keskustelemassa isoäiti Sari ja varatuomari Kristiina Honko.

Tervetuloa Metso -kirjastoon klo 18-20.

Julkaissut Leeni Ikonen

Varatuomari Yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden tarkkailija. Lasten ja perheiden ääni.