ISO KIITOS

Lämmin kiitos kaikille, jotka osallistuitte kirjani Kadotetut lapset– hulluuden historiaa kirjaamassa julkaisujuhlaan ja lastensuojeluiltaan joko paikan päällä Metson salissa tai etänä kotisohvalla. Ilta on katsottavissa tästä linkistä.

Kiitos kaikista muistamisista, ihanista kukkakimpuista, viesteistä, kauniista sanoista, halauksista ja yhdessäolosta. Kolme vuotta eduskuntatalon portailla istuneelle Birgitta Wulfille kiitos ihanasta juhlarunosta. Kiitos Kadotetut lapset -yhteisölle; äideissä, isissä, isovanhemmissa on voimaa!

Kiitos Maria Asunnalle, joka on nostanut esille perheen voiman yhteiskunnan peruskalliona.
Oikeus perhe elämään kuuluu kaikille. Yksikään Suomen lapsista ei ole kaupan eikä kadotettavissa.
Kadotetut lapset odottavat, että Suomen valtio lunastaa vuonna 2016 antamansa lupauksen eikä enää vaikene lapsiin ja heidän läheisiinsä kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista.

Siteeraan kirjassani John Steinbeckin (1902-1968) Vihan hedelmät -kirjan hienoja ajatuksia perheen voimasta. Kirja kuvaa Joadin perheen vaellusta 1930 -luvun lamakaudella. Pitkän taipaleen aikana perheet oppivat, mitkä oikeudet oli pidettävä kunniassa:
-oikeus yksityisyyteen omassa teltassa;
-oikeus kätkeä synkkä menneisyys omaan sydämeensä;
-oikeus puhua ja kuunnella;
-oikeus kieltäytyä avusta tai ottaa se vastaan, tarjota apua tai olla antamatta sitä;
-nälkäisen oikeus saada ruokaa;
-raskaana olevien ja sairaitten oikeus ylittää kaikkien muiden oikeuksien rajat.

Yhteiskunnan muutosta ja muutosvastarintaa kuvatessaan kirjailija osuu asian ytimeen. Muutosvastarinta kohdistuu siihen, mikä on havaittavissa eli seurauksiin. Seuraukset ovat kuitenkin seurauksia, ei syitä. Syyt ovat yksinkertaisia ja juontuvat syvältä. Niitä ovat vatsassa kalvava nälkä, ilon ja edes vähäisen turvallisuuden nälkä, lihasten ja ihmismielen halu kasvaa, luoda ja tehdä työtä.

John Steinbeckin sanoin: ”Ja tämän voimme tietää ihmisestä: Pelätkää aikaa, jolloin ihminen ei ole valmis kärsimään ja kuolemaan aatteensa puolesta, sillä tämä nimenomainen piirre on ihmisyyden perusta, ja tämä nimenomainen piirre on yhtä kuin ihminen ja se on maailmankaikkeudessa ainoa laatuaan.”

Julkaissut Leeni Ikonen

Varatuomari Yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden tarkkailija. Lasten ja perheiden ääni.